Make your own free website on Tripod.com

PRASARANA SEKOLAH


Pelbagai fasiliti telah disediakan untuk kemudahan serta kejayaan pelajar-pelajar di SMKBBS. Sehingga kini sekolah telah mempunyai 7 blok bangunan yang menempatkan bilik-bilik darjah, makmal, bengkel serta bilik-bilik khas diantaranya :

Blok A
Blok B
Blok C
Blok D
Bengkel masakan

Bengkel pengurusan diri

Bengkel jahitan

Bengkel kerja kayu & logam

Bengkel kerja paip

Bengkel kerja elektrik

Kedai Koperasi

Makmal Fizik

Makmal Kimia

Makmal Biologi

Bilik SPBT

Makmal Komputer KDP

Makmal Matematik

13 bilik darjah

Bilik Disiplin

10 bilik darjah

Bilik Pengetua

Pejabat

Bilik Penolong Kanan 1

Bilik Penolong Kanan HEM

Bilik Guru & Bilik Komputer

Bilik APD

Bilik Gerakan

Perpustakaan & Bilik Komputer

Bilik Server

Blok E
Blok F
Blok G

2 makmal sains

Bilik Penyelia Petang

Bilik Ketua-Ketua Bidang

Surau

Makmal Komputer Bestari

Bilik Galeri Sejarah

Bilik Kaunseling

4 bilik darjah

Bilik Pengawas

Bilik Masakan

Bilik Jahitan

Bilik S/u Peperiksaan

10 bilik darjah

10 bilik darjah

Sekolah juga mempunyai satu bangunan khas yang menempatkan Bengkel Sains Pertanian dan kantin. Selain itu sebuah talipon awam juga disediakan bagi memudahkan guru-guru atau pelajar-pelajar membuat panggilan jika memerlukannya.

SMKBBS merupakan satu-satunya sekolah di daerah Jempol yang mempunyai Taman Matematik. Di dalam taman tersebut terdapat pelbagai permainan yang ada hubung kaitnya dengan subjek matematik. Selain mendapat keseronokkan pelajar-pelajar secara tidak langsung dapat menguji minda mereka dengan bermain permainan-permainan tersebut. Pondok-pondok rehat juga disediakan di lokasi tertentu sekitar kawasan sekolah dimana pelajar-pelajar boleh menggunakannya sebagai tempat mengulangkaji pelajaran bersama-sama rakan.

Untuk kemudahan bersukan, sekolah juga mempunyai satu padang yang boleh digunakan untuk sukan olahraga, satu gelanggang bola tampar, satu gelanggang bola jaring dan dua gelanggang sepak takraw.

 

Makmal Komputer Bestari

Merupakan makmal komputer yang diwujudkan di bawah Projek Sekolah Bestari. Kapasiti maksimum komputer yang boleh ditempatkan di makmal ini sebanyak 21 unit. Disebabkan peralatan-peralatan komputer belum lagi dibekalkan dari pihak Kementerian Pendidikan Malaysia akibat kegawatan ekonomi. Maka sekolah mengambil daya inisiatif dengan membeli 6 unit komputer hasil dari sumbangan PIBG dan ditempatkan di makmal tersebut.

 

Bengkel Sains Pertanian

 

Kembali ke... Kembali ke...